Τροφοδοτικο αρνητικής τασης
3 απαντήσεις
Σελίδα 1 από 1
Τροφοδοτικο αρνητικής τασης
αν κανετε μια ερευνα στο ιντερνετ θα βρητε διαφορα σχεδια που περιγραφουν
την κατασκευη ενός τροφοδοτικου αρνητικης τασης,,
τα περισσότερα περιλαμβανουν μετασχηματιστη με μεσαια λήψη στο δευτερεύων και ειναι σχετικα απλα..
ομως για κατασκευες πχ, ενοισχητων αυτοκινητου οπου εχουμε διαθεσιμη μονο την ταση της μπαταριας
τοτε
υπαρχουν μερικα κυκλωματακια οπου με πυκνωτες κατασκευαζουν αρνητικη ταση..
μερικες φωτο απο αυτα τα τροφοδοτικα=
η βασικη κατασκευη με μετασχηματιστη...
και κατασκευη με το 555....
πειραματιστηκα σε αυτο το κυκλωμα και.... δεν φτουραει
ομως η θεωρια ειναι σωστη,,, δηλ οτι οσο ταση φορτιζουμε τον πρωτο πυκνωτη τοση αντιθετη ταση θα αναζητησει το αλλο του ακρο... μετα μεσω της αποφορτισης του πυκνωτη απο την
μια πλευρα θα πρεπει να αποφορτιστει και απο την αλλη...
στην πισω πλευρα του ομως εχει τις αντεπιστρευτες διοδους που αναγκαζουν την αρνητικη φορτιση μονο απο το ακρο - Voltage οπου δημειουργουμε αρνητικη ταση αναλογη της συχνοτητας...
το σημαντικο ειναι η ταση ΑΛΛΑ και το ρευμα που χρησιμοπειουμε για την φορτο-εκφορτιση του πυκνωτη...
η ταση θα ειναι ιδια με την αρνητικη ταση που θα δημειουργηθει...
το ρευμα ομως θα δωσει την επιθημητη ταχυτητα δημιουργίας αρνητικης τασης.
ετσι προκειμενου να το κανω να ''πεταξει'' αλαξα τον τροπο φορτο-εκφορτισης του πυκνωτη.
πρωτα το αποτελεσμα=
και μετα
το σχεδιο =
την κατασκευη ενός τροφοδοτικου αρνητικης τασης,,
τα περισσότερα περιλαμβανουν μετασχηματιστη με μεσαια λήψη στο δευτερεύων και ειναι σχετικα απλα..
ομως για κατασκευες πχ, ενοισχητων αυτοκινητου οπου εχουμε διαθεσιμη μονο την ταση της μπαταριας
τοτε
υπαρχουν μερικα κυκλωματακια οπου με πυκνωτες κατασκευαζουν αρνητικη ταση..
μερικες φωτο απο αυτα τα τροφοδοτικα=
η βασικη κατασκευη με μετασχηματιστη...
και κατασκευη με το 555....
πειραματιστηκα σε αυτο το κυκλωμα και.... δεν φτουραει
ομως η θεωρια ειναι σωστη,,, δηλ οτι οσο ταση φορτιζουμε τον πρωτο πυκνωτη τοση αντιθετη ταση θα αναζητησει το αλλο του ακρο... μετα μεσω της αποφορτισης του πυκνωτη απο την
μια πλευρα θα πρεπει να αποφορτιστει και απο την αλλη...
στην πισω πλευρα του ομως εχει τις αντεπιστρευτες διοδους που αναγκαζουν την αρνητικη φορτιση μονο απο το ακρο - Voltage οπου δημειουργουμε αρνητικη ταση αναλογη της συχνοτητας...
το σημαντικο ειναι η ταση ΑΛΛΑ και το ρευμα που χρησιμοπειουμε για την φορτο-εκφορτιση του πυκνωτη...
η ταση θα ειναι ιδια με την αρνητικη ταση που θα δημειουργηθει...
το ρευμα ομως θα δωσει την επιθημητη ταχυτητα δημιουργίας αρνητικης τασης.
ετσι προκειμενου να το κανω να ''πεταξει'' αλαξα τον τροπο φορτο-εκφορτισης του πυκνωτη.
πρωτα το αποτελεσμα=
και μετα
το σχεδιο =
τους θα κανεις καλύτερη δουλειά.
O συντελεστής απόδωσης θα ανέβει στο 0,75 (=75% ) τουλάχιστον!
τους θα κανεις καλύτερη δουλειά.
O συντελεστής απόδωσης θα ανέβει στο 0,75 (=75% ) τουλάχιστον!
Απ: Τροφοδοτικο αρνητικής τασης
εγω σκευτηκα κατι καλυτερο για τασεις ανω των 20 βολτ θετικες και αρνητικες.... αντι
για αντιστασεις των 100 ωμ ενα τσοκ [πηνιακι..] μείον 30ν ετσι για πλακα... με +12 τροφοδοσια...
οσο για το ΡΝΡ μοσφετ...εχω διαβασει οτι αν βαλεις απο πανω το ΡΝΡ και απο κατω το ΝΡΝ κανει τζιζζζζζ
ειναι σαν τα bd139 bd140.. δεν ζευγαρωνονται αντιθετα..,, δεν το εχω δοκιμασει ομως με μοσφετ.
για αντιστασεις των 100 ωμ ενα τσοκ [πηνιακι..] μείον 30ν ετσι για πλακα... με +12 τροφοδοσια...
οσο για το ΡΝΡ μοσφετ...εχω διαβασει οτι αν βαλεις απο πανω το ΡΝΡ και απο κατω το ΝΡΝ κανει τζιζζζζζ
ειναι σαν τα bd139 bd140.. δεν ζευγαρωνονται αντιθετα..,, δεν το εχω δοκιμασει ομως με μοσφετ.
η διερεση της τασης μεσω ενός διερετη με αντιστασεις... ... ο τελεστικος στην μεση
μπενει για να
ενοισχησει την ασθενες πλασματικα γείωση.
θα φανει χρησιμο το επομενο σχεδιο σε αυτους που κατασκευαζουν ενοισχητες ηχου αυτοκινητων...
παλιοτερα τοποθετουσαν δυο μπαταριες και λαμβαναν την γειωση απο το σημειο συνδεσης των μπαταριων...
τωρα η συνηθεστερη τεχνικη ειναι ενα step-ap παλμοτροφοδοτικο ισχηος που ανεβαζει τα βολτ απο 12 σε 30-40 με τροποποιημενους μετασχηματιστες...οπου χρησιμοποιουν την
ταση στην παραπανω συνδεση..
ετσι πχ με 40 βολτ διαθεσιμα εχουν +20 -20 και γειωση.
και για να μην....κανω τον εξυπνο και τον τζαμπα μαγκα στο παραπανω σχεδιο οδηγήθηκα μετα
απο σχετικη συζητηση με τον τζακ κλικ....
η διερεση της τασης μεσω ενός διερετη με αντιστασεις... ... ο τελεστικος στην μεση
μπενει για να
ενοισχησει την ασθενες πλασματικα γείωση.
θα φανει χρησιμο το επομενο σχεδιο σε αυτους που κατασκευαζουν ενοισχητες ηχου αυτοκινητων...
παλιοτερα τοποθετουσαν δυο μπαταριες και λαμβαναν την γειωση απο το σημειο συνδεσης των μπαταριων...
τωρα η συνηθεστερη τεχνικη ειναι ενα step-ap παλμοτροφοδοτικο ισχηος που ανεβαζει τα βολτ απο 12 σε 30-40 με τροποποιημενους μετασχηματιστες...οπου χρησιμοποιουν την
ταση στην παραπανω συνδεση..
ετσι πχ με 40 βολτ διαθεσιμα εχουν +20 -20 και γειωση.
και για να μην....κανω τον εξυπνο και τον τζαμπα μαγκα στο παραπανω σχεδιο οδηγήθηκα μετα
απο σχετικη συζητηση με τον τζακ κλικ....
που αντέχει σε Ρευμα ( πχ 1,5Α )
Για την τάση Uref γίνεται μια προσπάθεια να μηνει οσο το δυνατόν χαμηλή, ωστε να μην
υπάρχουν απώλειες .
Στο συγκεκριμένο τσιπ η Uref=1,25V
που αντέχει σε Ρευμα ( πχ 1,5Α )
Για την τάση Uref γίνεται μια προσπάθεια να μηνει οσο το δυνατόν χαμηλή, ωστε να μην
υπάρχουν απώλειες .
Στο συγκεκριμένο τσιπ η Uref=1,25V
TZAK KLIK- Αριθμός μηνυμάτων : 291
Ημερομηνία εγγραφής : 18/06/2013
Ειναι να μην παρω φόρα στην πατεντα.......
το ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΕΤΡΙΚΟΥ ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟΥ ΤΕΛΕΣΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΤΩΝ...
ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΝΕΙΑ ΜΟΥ...
μα ποσο μετριόφρων ειμαι τελος παντων...
το σχεδιο=
και
η προσωμειωση =
το κατοχειρονω σαν πατεντα σημερων την 31-3-2015 12,00 πμ
το σχεδιο=
και
η προσωμειωση =
το κατοχειρονω σαν πατεντα σημερων την 31-3-2015 12,00 πμ
Freedomman- Αριθμός μηνυμάτων : 4
Ημερομηνία εγγραφής : 09/11/2015
Freedomman έγραψε:καλησπέρα και συγχαρητήρια για τη κατασκευή σου. ψάχνω να βρω κάποια πράγματα για τη θεωρία των τροφοδοτικών με αρνητικές τάσεις. μήπως θα μπορούσες να με βοηθήσεις?
καλησπερα και σε σενα και καλως ηρθες στην παρέα μας !!!
πιστεύω οτι μπορώ να σε βοηθήσω.... η θεωρια της αρνητικης τασης σε γενικες γραμμες ειναι η διαφορα δυναμικου με την θετικη ταση.
ετσι φαντάζομαι οτι ενδιαφερεσε για συμμετρικό τροφοδοτικο ή τουλαχιστον με ελεγχόμενη την θετικη ή την αρνητική τάση.
εξέφρασε τις σκέψεις σου και εδω είμαστε.
έχω μια διαφωνία με ένα φίλο. έχω κάτι που τροφοδοτείτε με -50v. μπορώ να το τροφοδοτήσω με το τροφοδοτικό που έχω? αλλάζοντας την πολικότητα? πχ στο άκρο που λέει -50v να βάλω το αρνητικό του τροφοδοτικού μου και στο άκρο που λέει γείωση να βάλω το θετικό.
αν το τροφοδοτικο σου βγαζει -50ν..... τοτε ναι ακριβώς ετσι ειναι.
η διαφορα δυναμικου του -50ν με την γειωση ειναι ιδια με μια συνεχη ταση +50ν με την γειωση
με την διαφορά οτι στο +50ν η γειωση παιζει τον ρολο του πλην ενω στο -50ν η γειωση παιζει τον ρολο του συν - εξου και η ονομασια -50ν ή +50ν.... σημενει γείωση και συν 50ν ή γειωση και πλην 50ν...
ετσι το αρθρισμα διαφορας δυναμικου με την γειωση ειναι +-50ν ενω το αρθρισμα διαφορας δυναμικου μεταξυ τους ειναι 100ν συνεχη ταση.
ετσι η απαντηση σου ειναι η εξης=
αν αυτο το εξαρτημα που θες να τροφοδοτησεις χρειαζεται 50ν συνεχες ρευμα τοτε μπορεις να το τροφοδοτησεις
με -50ν στην θεση του πλην και την γείωση στην θεση του συν.
η διαφορα δυναμικου του -50ν με την γειωση ειναι ιδια με μια συνεχη ταση +50ν με την γειωση
με την διαφορά οτι στο +50ν η γειωση παιζει τον ρολο του πλην ενω στο -50ν η γειωση παιζει τον ρολο του συν - εξου και η ονομασια -50ν ή +50ν.... σημενει γείωση και συν 50ν ή γειωση και πλην 50ν...
ετσι το αρθρισμα διαφορας δυναμικου με την γειωση ειναι +-50ν ενω το αρθρισμα διαφορας δυναμικου μεταξυ τους ειναι 100ν συνεχη ταση.
ετσι η απαντηση σου ειναι η εξης=
αν αυτο το εξαρτημα που θες να τροφοδοτησεις χρειαζεται 50ν συνεχες ρευμα τοτε μπορεις να το τροφοδοτησεις
με -50ν στην θεση του πλην και την γείωση στην θεση του συν.
συγνώμη αλλά κάπου χάθηκα. το τροφοδοτικό μου είναι +50. άρα δεν μπορώ να τροφοδοτήσω το εξάρτημα μου που θέλει -50 έτσι δεν είναι?-nikos- έγραψε:αν το τροφοδοτικο σου βγαζει -50ν..... τοτε ναι ακριβώς ετσι ειναι.
Freedomman έγραψε:συγνώμη αλλά κάπου χάθηκα. το τροφοδοτικό μου είναι +50. άρα δεν μπορώ να τροφοδοτήσω το εξάρτημα μου που θέλει -50 έτσι δεν είναι?-nikos- έγραψε:αν το τροφοδοτικο σου βγαζει -50ν..... τοτε ναι ακριβώς ετσι ειναι.
το εξαρτημα σου θελει [Α]= συμετρικη τροφοδοσια +50ν γειωση -50ν ?????
ή θελει απλα [Β] = 50ν συνεχες ??
αν θελει 50ν συνεχες τοτε θα συνδεσεις τα +50 στο συν και την γειωση στο πλην.,,, αν θελει την... ''κουρτινα'' [Α] τοτε θελει και -50ν και γειωση και +50ν
το περιγραψα πολυ αναλυτικα στο προηγουμενο ποστ μου,, αν παλι δεν το ''πιανεις'' θα πρεπει να μου πεις τι
''εξαρτημα'' ειναι αυτο που
θελει μονο -50ν και γειωση ενω το +50ν και γειωση του κακοφαίνεται.......
[το ιδιο ειναι ξερεις...απλα το συνδεεις αναποδα... ]
Freedomman έγραψε:έχω μια διαφωνία με ένα φίλο. έχω κάτι που τροφοδοτείτε με -50v. μπορώ να το τροφοδοτήσω με το τροφοδοτικό που έχω? αλλάζοντας την πολικότητα? πχ στο άκρο που λέει -50v να βάλω το αρνητικό του τροφοδοτικού μου και στο άκρο που λέει γείωση να βάλω το θετικό.
ναι.... σωστα... αν το συνδεσεις ετσι θα δουλεψει.
παντως αν δεν βαριεσε φτιάξε ενα σχεδιακι με το μηχανισμο.
ευτιαξα μια κατασκευη και χρειαζομουν αδιαλυπτα μείον -12βολτ για κατι τελεστικους... οπως
σε ολα τα τροφοδοτικα ετσι και σε αυτο εφτιαξα μείον -30 βολτ [απο +12...] και μετα τα υποβίβασα σε -12... πληρη επιτυχία και
στην τροφοδοσια και στο κυκλωμα.
καταρχην εφτιαξα ενα πηνιο-τσοκ...=
με..... βιδα και ροδελες...
το εφτιαξα..το μονοσα...το τυλιξα... και
στο τελος το μετρησα...
το σχεδιο κατασκευης ειναι αυτο =
η κατασκευη =
και το αποτελεσμα [στον παλμογραφο..]
-12 βολτ
και το υπολυπο κυκλωμα ειχε απολυτη επιτυχεια
αλλα αυτο ειναι αλλη ''ιστορια''
ευτιαξα μια κατασκευη και χρειαζομουν αδιαλυπτα μείον -12βολτ για κατι τελεστικους... οπως
σε ολα τα τροφοδοτικα ετσι και σε αυτο εφτιαξα μείον -30 βολτ [απο +12...] και μετα τα υποβίβασα σε -12... πληρη επιτυχία και
στο τελος το μετρησα...
η κατασκευη =
-12 βολτ
και στην συνέχεια να τη σπάσεις σε +12V και -12V
πιό χρησημο δέν θα ήταν......
και στην συνέχεια να τη σπάσεις σε +12V και -12V
πιό χρησημο δέν θα ήταν......
εχω φτιαξει +40ν σταθεροποιημενα και αδειαλειπτα...
αν τα παμε σε διερετη τοτε εχουμε -20ν και +20ν τα οποια με ενα 7812 και με ενα 7912 εχουμε σταθεροποιημενα -12ν και +12ν..
+24 φτιαχνω και με δυο μπαταριες, και βγαζω -12ν και +12ν χωρις εξτρα κυκλωμα,,
αν τα παμε σε διερετη τοτε εχουμε -20ν και +20ν τα οποια με ενα 7812 και με ενα 7912 εχουμε σταθεροποιημενα -12ν και +12ν..
+24 φτιαχνω και με δυο μπαταριες, και βγαζω -12ν και +12ν χωρις εξτρα κυκλωμα,,
θα κατασκευάσω την πρόταση του Τζακ Κλικ για διερετη με τελεστικό ενισχυτή,, βασικά θα το φτιαξω με αναλογικά εξαρτήματα
για να τσεκάρω τα σταδια της εικονικής γείωσης....
το σχέδιο που θα πειραματιστώ ειναι αυτό =
οι σχεδιαστές υπόσχονται τουλάχιστον 250mΑ δυναμικη,, και συμμετρια στην τροφοδοσία.
θα κατασκευάσω την πρόταση του Τζακ Κλικ για διερετη με τελεστικό ενισχυτή,, βασικά θα το φτιαξω με αναλογικά εξαρτήματα
για να τσεκάρω τα σταδια της εικονικής γείωσης....
το σχέδιο που θα πειραματιστώ ειναι αυτό =
οι σχεδιαστές υπόσχονται τουλάχιστον 250mΑ δυναμικη,, και συμμετρια στην τροφοδοσία.
στο τελος το μετρησα...
η κατασκευη =
-12 βολτ
η φωτο της ημερας.... τελικα το πιο επιτυχημένο κύκλωμα αρνητικης τροφοδοσιας ειναι αυτο
με το πηνίο.
φτιαχνω το κυκλωμα με τα δυο 5534 και την καλυτερη και αδιαλυπτη τροφοδοσια αρνητικης τασης την δινει
το παραπανω κυκλωμα
με μια λεπτομερια... ο C2 πυκνωτης το + της πολικότητας του συνδεεται στο +12 αντι για την γειωση για καλυτερα αποτελεσματα.
φωτο=
Έχει επεξεργασθεί από τον/την -nikos- στις Τρι Μαρ 08, 2016 2:43 pm, 1 φορά
θα σου στείλω μερικά θεωρητικά σχέδια "απλά" για τέτοια τροφοδοτικά, το καθένα εχει αλλα πλεονεκτηματα και μειονετκτήματα.
Οτι θέλεις διαλέγεις.
θα σου στείλω μερικά θεωρητικά σχέδια "απλά" για τέτοια τροφοδοτικά, το καθένα εχει αλλα πλεονεκτηματα και μειονετκτήματα.
Οτι θέλεις διαλέγεις.
μπα.. δεν με ενδιαφερουν πια οι διαιρέτες.....
αν το κυκλωμα εχει συνδιασμο pwm και τελεστικων πρεπει η αρνητική ταση να ειναι ίση της θετικής τασης της τροφοδοσιας
ή να δουλεψουν ολα στην εικονικη γειωση,,,
αν εχουμε μικρη κατανάλωση τοτε οκ. αν ομως εχουμε μεγαλυτερη των 250mA τοτε οι διερετες δεν κανουν,,, χρειαζεται ητε διπλή μπαταρία ητε step-Ap τροφοδοτικο-ινβερτερ [σε περιπτώσεις παντα που δεν εχουμε δυκτιο]
το κύκλωμα με το πηνιο και τους πυκνωτες που εφτιαξα ειναι τέλειο !!!
αν το κυκλωμα εχει συνδιασμο pwm και τελεστικων πρεπει η αρνητική ταση να ειναι ίση της θετικής τασης της τροφοδοσιας
ή να δουλεψουν ολα στην εικονικη γειωση,,,
αν εχουμε μικρη κατανάλωση τοτε οκ. αν ομως εχουμε μεγαλυτερη των 250mA τοτε οι διερετες δεν κανουν,,, χρειαζεται ητε διπλή μπαταρία ητε step-Ap τροφοδοτικο-ινβερτερ [σε περιπτώσεις παντα που δεν εχουμε δυκτιο]
το κύκλωμα με το πηνιο και τους πυκνωτες που εφτιαξα ειναι τέλειο !!!
υστερα δεν έχεις μετρισει τι απόδωση εχει το κυκλωμά σου,
απ το σχεδιο και μόνο υπολογίζω να είναι λιγότερο απο 50% ισως να προσεγγιζεις το 40%
( εστω και άν το θεωρήσω βαθμήδα τυπου C )
πραγμα που σημαινει μεγάλες μπαταριες & γρήγορη αποφόρτηση.
Σε περίπτωση, που συνδέσεις μετά τον Τελεστικό, οπως φενεται στο σχέδιο,
την αγαπημένη σου σιζυγία BD139/BD140 , το ρευμα μπορει να φτάσει το 1 αμπερ και σταθεροποιημένα
υστερα δεν έχεις μετρισει τι απόδωση εχει το κυκλωμά σου,
απ το σχεδιο και μόνο υπολογίζω να είναι λιγότερο απο 50% ισως να προσεγγιζεις το 40%
( εστω και άν το θεωρήσω βαθμήδα τυπου C )
πραγμα που σημαινει μεγάλες μπαταριες & γρήγορη αποφόρτηση.
Σε περίπτωση, που συνδέσεις μετά τον Τελεστικό, οπως φενεται στο σχέδιο,
την αγαπημένη σου σιζυγία BD139/BD140 , το ρευμα μπορει να φτάσει το 1 αμπερ και σταθεροποιημένα
με τους διερετες και 12 βολτ ταση σημενει οτι οι τελεστικοι θα τροφοδοτηθουν
με -5,5ν και με +5,5ν και ολο το υπολυπο κύκλωμα θα δουλεψει στα 5,5ν....
με την δικη μου διαταξη δουλευω με -12,5ν +12,5ν και 12,5 βολτ σε ολο το υπολυπο κυκλωμα,,
τωρα εχω καταναλωση στα 12ν 250μΑ... αν δουλευα στα 5,5 θα ειχα καταναλωση 150μΑ περιπου....ομως δεν θα ειχα τα οφελη των 12ν,,,με 6ν παραπάνω δεν νομιζω οτι παιδεύομαι τζάμπα.
με -5,5ν και με +5,5ν και ολο το υπολυπο κύκλωμα θα δουλεψει στα 5,5ν....
με την δικη μου διαταξη δουλευω με -12,5ν +12,5ν και 12,5 βολτ σε ολο το υπολυπο κυκλωμα,,
τωρα εχω καταναλωση στα 12ν 250μΑ... αν δουλευα στα 5,5 θα ειχα καταναλωση 150μΑ περιπου....ομως δεν θα ειχα τα οφελη των 12ν,,,με 6ν παραπάνω δεν νομιζω οτι παιδεύομαι τζάμπα.
το σχεδιο=
και
η προσωμειωση =
το κατοχυρώνω σαν πατεντα σημερων την 31-3-2015 12,00 πμ
» ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΑΣΗΣ ΠΗΝΙΟΥ
» τροφοδοτικο παγκου 15 Αμπερ 1 - 35volt
» Πατέντα για επισκευή πηνίου υψηλής τάσης
» ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΑΣΗΣ ΠΗΝΙΟΥ
» τροφοδοτικο παγκου 15 Αμπερ 1 - 35volt
» Πατέντα για επισκευή πηνίου υψηλής τάσης
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή